top of page

Het Landhuis 

Cremer

Cremer stichtte voor zijn dochter een landgoed in Assen. Hij ontwikkelde een nieuw agrarisch gebied met 15 boerderijen, arbeidswoningen op 620 ha. Op enige afstand werd 15 ha aangekocht om daar het Landhuis met een aangelegd park te stichten voor zijn dochter, schoonzoon en kleinkinderen. Een nieuw leven met een goud gerande toekomst voor het jonge gezien Roëll.

Roëll

Het landhuis de Lariks is in 1914-1915 gebouwd  aan de toenmalige Stegeweg in opdracht van Jhr. Mr. H.E.E. Röell, schoonzoon van de zeer vermogende minister Cremer
 

Stuivinga

Het landhuis is ontworpen door architect J. Stuivinga in een stijl die heel karakteristiek is voor de woonhuisarchitectuur in het tweede decennium van de vorige eeuw. Stuivinga ontwierp overigens eerst een landhuis met een “inpandige garage”. Echter op last van de gemeente Assen heeft hij het plan moeten bijstellen: ”Naar mij voorkomt schijnt ontwerper dezes, minder goed op de hoogte te zijn, nl. de werkkamer op den begaande grond, de speelkamer, slaapkamer voor jongens, grote slaapkamer en logeerkamer op de verdieping hebben te weinig ruimte”. Als gevolg hiervan is de garage/koetshuis vervangen door een veranda (later serre) en een losstaand koetshuis.

bottom of page