top of page

Het Landgoed

ontwerp
00EA6BC7-A8E9-407A-A68D-BF668D33EEC3.jpeg
VROOM

De tuin is ontworpen door de tuin en landschapsarchitect en hoveniers familie Vroom.  Van Jan Vroom sr. (1855-1923) is bekend dat hij geïnspiereerd was door de Lucas Pieter Roodbaard die in 1782 in Assen is geboren en daar is opgegroeid.  Het architectonisch landschapspark de Lariks staat op naam van Jan Vroom jr. (1893-1958) eveneens tuin- en landschapsarchitect. Vroom jr. nam in 1911 op 18 jarige leeftijd de activiteiten van zijn vader over die zijn gezichtsvermogen was kwijt geraakt.


Het architectonisch ontwerp van de Lariks heeft veel overeenkomst met de stijl van Roodbaard en de latere ontwerpen van Vroom sr.. De invloed van Vroom sr. op het ontwerp van de Lariks zal aanzienlijk zijn geweest.


Het originele ontwerp is in het bezit van het Rijksarchief van Drenthe.

Vroom ontwierp (de originele tekening is in het bezit van het Rijksarchief in Drenthe).

Gerelateerde historische plekken in en om Assen

Asserbos, een oase in een drukke stad


 

Jan Abrahamse


Assen kan bogen op een opmerkelijke groenvoorziening nabij het centrum van de stad. Van oorsprong is het Asserbos ouder dan de nederzetting zelf. Het 114 hectare grote parkbos heeft zijn huidige vormgeving als wandelbos echter gekregen aan het eind van de achttiende eeuw. Een verkenning door de Landschaps Plantagie met burgemeester Dineke van As.


bottom of page