Het Landhuis 

6F89264E-CD5D-455B-8979-9851941CB3E7_1_105_c.jpeg
Landhuis de Lariks

De buitenplaats de Lariks is gelegen in een park van 15 ha in het centrum van Assen. Assen heeft twee rijksmonumenten in de categorie kastelen en buitenplaatsen; Overcingel en De Lariks.

 

Het omvangrijke Landhuis 'de Lariks' is in 1914-1915 gebouwd aan de toenmalige Stegeweg in opdracht van Jhr. Mr. H.E.E. Roell, maar had de familie Cremer als eerste bewoner. Het vrijstaande landhuis is ontworpen door de bekende architect J. Stuivinga in een stijl die heel karakteristiek is voor de woonhuisarchitectuur in het tweede decennium. Kenmerkend voor veel van deze architectuur is het slechts gedeeltelijk pleisteren van de gevels, de dikwijls zware kappen, aandacht voor het detail, alsmede het gebruik van duurzame materialen en aan de historische bouwkunst ontleende onderdelen; motieven die verwijzen Um 1800-stijl. Het huis heeft een oprijlaan, een tuin met erfbeplanting uit de tijd van de aanleg en is gelegen in een lommerrijke omgeving.

De oprichters

Cremer stichtte voor zijn dochter een landgoed in Assen. Hij ontwikkelde een nieuw agrarisch gebied met 15 boerderijen, arbeidswoningen op 620 ha. Op enige afstand werd 15 ha aangekocht om daar het Landhuis met een aangelegd park te stichten voor zijn dochter, schoonzoon en klein kinderen. Een nieuw leven met een goudgerande toekomst voor het jonge gezien Roëll.


 

Het landhuis de Lariks is in 1914-1915 gebouwd aan de toenmalige Stegeweg in opdracht van Jhr. Mr. H.E.E. Röell, schoonzoon van de zeer vermogende minister Cremer

 

 
Schermafbeelding 2020-09-21 om 19.45.51.png
Schermafbeelding 2020-09-21 om 19.49_edited.jpg
Stuivinga

Het landhuis is ontworpen door architect J. Stuivinga in een stijl die heel karakteristiek is voor de woonhuisarchitectuur in het tweede decennium van de vorige eeuw. Stuivinga ontwierp overigens eerst een landhuis met een “inpandige garage”. Echter op last van de gemeente Assen heeft hij het plan moeten bijstellen: ”Naar mij voorkomt schijnt ontwerper dezes, minder goed op de hoogte te zijn, nl. de werkkamer op den begaande grond, de speelkamer, slaapkamer voor jongens, grote slaapkamer en logeerkamer op de verdieping hebben te weinig ruimte”. Als gevolg hiervan is de garage/koetshuis vervangen door een veranda (later serre) en een losstaand koetshuis.